Hladovění

20. května 2008 v 19:08 | Slečna Ubohá~Aranelka |  Pro Ana
Nepřijímá-li člověk potravu 24 hodin - lační, nad 24 hodin bez potravy již jde o hladovění. Při hladovení žije lidský organismus jen z vlastních zdrojů. Zásoby glykogenu se spotřebují za jeden až dva dny, pak se 80% až 90% energie bere z tuků a 10-20% z bílkovin. Na počátku hladovění nastává intenzivní pocit hladu v době jídla, postupně se chuť k jídlu zmenšuje, až se úplně ztratí. Ztráta plazmatických bílkovin způsobuje otoky. Vymizí tuková tkáň, nejméně se zmenšuje váha mozku, srdce a dýchacího svalstva. Denně se spotřebuje 40-75 g bílkovin a asi 100g tuků. To poskytuje energii asi až 1200kcal. Glykemie příliš neklesá, glukóza se tvoří z bílkovin. Hladovějící člověk postupně hubne a slábne. Hladovění je možno vydržet při zachování přívodu tekutin do maximální ztráty 50-60% tělesné hmotnosti. Dlouhodobé hladovění může skončit bezvědomím až smrtí. Hladovět může člověk z různých příčin:

- Člověk má nedostatek potravy.
- Člověk trpí nechutenstvím při chorobě, při depresi či narkomanii.
- Chronické otravy, například alkoholem.
Nedostatek bílkovin ve stravě spolu s nedostatečným příjmem energie se projevuje jako proteino-energetická podvýživa (malnutrice), zvaná marasmus. Nejtěžší důsledky má u dětí, které mají malé tukové zásoby, trpí ubýváním svalů(atrofií) a mají extrémně nízkou hmotnost. Příkladem hladovění je také odmítání stravy a hladovění při mentální anorexii.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama